Gazetemizin 21 Ocak 2022 tarihinde yazdığım “Fabrikadan Fakülteye, Şimdi de Üniversiteye…” başlıklı köşe yazımın tamamında konuyu Ardeşen ağırlıklı olarak ele almış, siz okuyucularıma bilgi olarak aktarmıştım… Bugün pergelin açısını biraz daha büyüterek, bir önceki yazımın devamı niteliğinde kısa bir yazı kaleme almak istiyorum…
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’ne bağlı Turizm Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu (MYO)’nun içinde olduğu, Orman Ürünleri Sanayii (ORÜS) Anonim Şirketi’ne bağlı Ardeşen Parke ve Kereste Fabrikası’na ait 66 dönümlük alanda “Rize’ye ikinci üniversite kurulacaksa, bu alan Ardeşen olmalı” görüşü ortaya atılmıştı… Yaklaşık bir aydır bu görüşle ilgili bir arpa boyu ilerleme kaydedilememiş… Bu 66 dönümlük alanın, tüm Ardeşen’e hizmet vermek üzere, üniversiteye kazandırılması için dönemin Başbakanı Ahmet Mesut Yılmaz’ın koyduğu siyasi irade, belirleyici olmuştu. Kendisini rahmetle anıyorum…
Eğer bugünkü siyasi irade, Ardeşen’de üniversite gerçeğini görmüşse ve niyet gerçekten bu ise; Fırtına Vadisi’nde daha önce DİDİ fabrikası için düşünülen ÇAYKUR’a ait ve Ardeşen Belediyesi’nin malı olan arsaların, zaman kaybedilmeden RTEÜ’ye devredilme girişiminde bulunulması gerekir… “Rize’de 2. Üniversite” için görüş beyan eden bürokratların, tarihi fırsatı kaçırmamak için siyasi irade ile hızlı bir şekilde iletişime geçmeleri ya da köprü görevini kurarak sonuca bağlamaları önem taşımaktadır.
“Yok, biz “Rize’ye 2.Üniversite” konusunu siyasi bir basamak olarak kullanıyoruz” gibi görüşlere sahipse bu bürokratlar, söyleyecek bir söz bulamıyorum… Edindiğim bilgiler ve açıklamalar ışığında 14 gün önce yazdığım,” Fabrikadan Fakülteye, Şimdi de Üniversiteye…” başlıklı yazımın sonunda yer alan “Rize’nin 2. Üniversitesi Ardeşen’e hayırlı olsun…” sözlerimi erken söylediğimi ve bahse konu bürokratların siyasi emellerine ortak olduğumu düşünüyorum… Bu sebeple siz kıymetli okuyucularımdan özür dilerim. Haberi detaylı araştırmam ve bütün kanıtları doğru bir biçimde mantık silsilesine uygun düzenlemem gerekirdi. Ne yazık ki bunu yapmadan sizlerle paylaştım bir önceki yazımı…
RTEÜ Geliştirme Vakfı mütevelli heyetinin bazı üyeleri tarafından Rize’ye 2. Üniversite kurulması görüşü ele alınıyor, sivil toplum kuruluşlarında yapılan toplantılarda gündem oluyor ve bu toplantılarda görüşler açıklanıyor… Hatta konuyla ilgili yerel basın ve yayın organlarında haberler de yapılıyor… Ancak bu konu hakkında RTEÜ yönetim kademesinin bilgisi olmuyor… Bu akıllarda KOCAMAN BİR SORU İŞARETİ bırakıyor!
Rize’ye 2. Üniversite kuramıyor, ÇAYKUR’a ve Ardeşen Belediyesi’ne ait Fırtına Vadisi’nde yer alan arazileri RTEÜ’ye devredemiyorsanız, ülke genelinde yüzde 90 doluluk oranlarına sahip Turizm Rehberlik Bölümü’nü Ardeşen Turizm Fakültesi’ne kazandırın…
Sabri ASLIŞEN / Ankara