E-devlet, tüm resmi işlemleri tek bir sitede buluşturan bir sistemdir. Kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan kamu hizmetleri ile ilgili doğru ve güncel bilgilere ulaşma imkanı sağlıyor. Bu sistem sayesinde vatandaşlar, kurumlarda sıra beklemeksizin tüm işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapabiliyor. Vatandaşların devlet tarafından sağlanan hizmetlerden e-devlet sistemi üzerinden faydalanabilmeleri için öncelikli olarak bir e-devlet şifresi edinmeleri gerekiyor. E-devlet şifresi PTT şubelerinden alınabiliyor. PTT şubelerinden alınacak olan e-devlet şifresiyle devlet tarafından sağlanan hizmetlerden https://www.turkiye.gov.tr/ resmi internet sitesi aracılığıyla yararlanabilirsiniz. e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan elektronik hizmetlerde vatandaşlara şifre, elektronik imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi kimlik doğrulama araçları kullanıldığından, kişisel bilgiler e-Devlet Kapısı üzerinden sadece ilgili vatandaşlara sunulmaktadır. Bu nedenle e-devlet, son derece güvenilir bir sistem olarak vatandaşların erişimine sunulmaktadır.

E-DEVLET SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPILIR?

*e-Devlet'e giriş yapabilmek için öncelikle e-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir.

1)PTT şubesinden E-Devlet şifresi alındıktan sonra T.C. kimlik numarası ve şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapılabilir.

2)Şifrenizi aldıktan sonra aşağıdaki linke tıklayınız

https://www.turkiye.gov.tr/

3)Açılan sayfada sağ üst köşede bulunan “Sisteme Giriş” yazısına tıklayınız.

4)Tıkladıktan sonra açılan sayfada size ait olan T.C. kimlik numaranız ile PTT şubelerinden aldığınız e-Devlet şifresini yazarak giriş yapabilirsiniz.

E-Devlet sistemine girildikten sonra sol tarafta bulunan menü kullanılarak kamu kurumlarının listesine ve verdikleri hizmetlerin listesine erişilebilir.

e-devlet-bilgileri

E-DEVLET KAPISI NEDİR?

e-Devlet Kapısı, kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan bir internet sitesidir. Kapı’nın amacı kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.

E-DEVLET KAPISI NASIL KULLANILIR?

Kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim için şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı, T.C. kimlik kartı gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tek bir kimlik doğrulaması ile pek çok entegre elektronik hizmeti aynı adresten alabilirsiniz.

Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vs. gibi) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir.

KİMLER E-DEVLET ŞİFRESİ ALABİLİR?

15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancılar üzerinde T.C kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğini (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı, geçici koruma kimlik belgesi) ibraz ederek şahsen ya da vekaleti olan kişi aracılığıyla (vekalette “e-Devlet Şifresi almaya yetki olduğuna dair ibare bulunmalıdır)başvuru yaptığında PTT merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerinden e-Devlet kapısı şifrelerini alabilirler. Bunun yanı sıra mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-Devlet Kapısı şifresi temin edebilirler. Bu durumlar harici başkaları adına şifre alımı mümkün değildir.

E-DEVLET ŞİFRESİ ÜCRETİ NE KADAR?

Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. İlk şifreden sonra herhangi bir nedenle PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir.

Şifre için herhangi bir yıllık ücret söz konusu değildir. Her bir şifre için ödenen ücret bir defaya mahsustur. Ancak, unutma ve kaybolma durumlarında online şifre yenileme hizmetinden yararlanmak yerine PTT’den yeni şifre zarfı alınıyorsa bu ücretin tekrar ödenmesi gerekmektedir.

Bu ücret, e-Devlet Kapısına gelir olarak kaydedilmemekte, işlem masrafı olarak PTT tarafından tahsil edilmektedir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NEREDEN ALINIR?

Şifre, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı, geçici koruma izin belgesi) ibraz edilerek yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir.

e-Devlet şifresi yurt dışında elçilik ve konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir.

Bununla birlikte; mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir.

e-devlet-şifre-alma

E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK İŞLEMLER

Adli Sicil Kaydı Sorgulama

Adli Sicil Kaydı Doğrulama

Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Gelir Testi Sonucu Sorgulama

IMEI Sorgulama

Mobil Hat Sorgulama

Numara Taşıma Sorgulama

Araç Sorgulama

Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

Sürücü Belgesi İptal Bilgisi Sorgulama

Vergi Borcu Sorgulama

OGS Geçiş Bilgileri Sorgulama

OGS İhlal Bilgileri Sorgulama

OGS Hesap Detayı Sorgulama

Açık Öğretim Ortaokulu Öğrenci Durum Belgesi Sorgulama

Açık Öğretim Ortaokulu Öğrenci Durum Belgesi Doğrulama

Askerlik Durum Belgesi İşlemleri

Askerlik Durum Belgesi Sorgulama

Askerlik Durum Belgesi Doğrulama

4A Hizmetleri

4A Banka ve Adres Değişikliği

4A Emekli Aylığı Kesintileri

4A Emekli Aylık Bilgisi

4A Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama

4A Emeklilik Kaydı

4A Emekli Ödeme Bilgileri

4A Hizmet Dökümü

4A Hizmet Dökümü Belge Doğrulama

4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti

4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama

4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama

4B Hizmetleri

4B Banka ve Adres Değişikliği

4B Basamak Bilgisi

4B Borç Durumu

4B Emekli Aylığı Kesintileri

4B Emekli Aylık Bilgisi

4B Hak Sahipliği

4B Hizmet Bilgisi

4B Ödeme Dökümü

4B Tescil Kaydı

4B 6111 Yapılandırma Borç Bilgileri

4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi

4B Emekli Aylığı Hesaplama

4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı

4C Hizmetleri

4C Banka Değişikliği

4C Bir Aylık Maaş Tercihi

4C Emekli Aylık Ödeme ve Kesinti Bilgileri

4C Emekli Aylık Bilgisi

4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü

4C Tescil Kaydı

4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi

Yeni Abonelik Başvurusu

Abonelik İptali Başvurusu

İndirimli Abonelik Başvurusu

Başvuru Takibi ve İptali

Abonelik Borç Ödeme

Baraj Doluluk Oranları

Su Analiz Raporu

Abone Bilgileri Sorgulama

Arıza ve Bakım Bilgisi Sorgulama

Fatura Bilgileri Sorgulama

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

 E-Devlet şifresinin unutulması durumunda sistem üzerinde şifre değişikliği işlemi yapılabilir. Şifre değişikliğinin yapılabilmesi için, sisteme daha önce girildiğinde cep telefonu numarasının kayıt edilmiş olması gereklidir. Eğer sisteme cep telefonu numarası kayıt edilmemişse, PTT şubesine giderek yeni şifre temin edilebilir.

 PTT şubesi tarafından verilen E-Devlet şifreleri akılda kalıcı olmayabilir. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı şifresini değiştirmek isteyen kullanıcılar da şifrelerini değiştirebilirler. Bunun için sisteme giriş yapıldıktan sonra ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısından ‘’Şifre ve Güvenlik’’ bölümüne girilmesi gereklidir. Bu bölümden ilgili işlem gerçekleştirilecek, şifre değişikliği yapılabilir.

e-devlet-girişi

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Sisteme şifre ile ilk defa giriş yapan kullanıcı, güvenlik sebebiyle, otomatik olarak “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilir. Kayıt sonrasında sisteme giriş yapmış vatandaşlar dilerse “Şifre ve Güvenlik Ayarlarım” sayfasından şifre değişikliği işlemini gerçekleştirebilir.

 Ayrıca vatandaşlar PTT şubelerinden tekrar şifre alarak da şifre değiştirme işlemi gerçekleştirebilirler.

Kaynak: HABER7.COM