Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ikinci deniz üzerine yapılacak havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı için düzenlenen ihalede 11 firmanın teklif sunması Rize'de sevinçle karşılandı.
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünde yapılan ihalenin ardından 11 firmanın teklif vermesi Rize'de vatandaşları memnun etti.
İhale sürecinin memnuniyetle takip ettiklerini ifade eden Cevat Bakırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce sonda çalışmalarının başlaması ile projenin gerçeğe dönüşeceğine inançlarının arttığını, yapılan ihale ile bir hayalin daha gerçeğe dönüşmek üzere olduğunu söyledi.
Rizeliler olarak projenin bir an önce başlamasını beklediklerini ifade eden Bakırcı, "Tek beklentimiz Rize'de havaalanı. Havaalanı yanında özellikle Ovit Tüneli ve son yapılan iş merkezi ile Rize hak ettiği yere yükselecektir. Gelişmiş iller seviyesine biraz daha yaklaşmış olacağız."
İbrahim Karafazlıoğlu ise Rize'de geçmişte köyden çarşıya gelebilmek için minibüs beklediklerini vurgulayarak, "Minibüs için bize haftada bir sıra gelirdi. Bugün ise Rize'den Ankara'ya, İstanbul'a uçak ile gitmek hayalden çok daha büyük bir şey. 50 yaşından sonra Rize'de havaalanı yapılacağını görmek benim için büyük bir keyif. Emeği geçenlerden, başta sayın Cumhurbaşkanı'mızdan Allah razı olsun." diye konuştu.
"Turizme değer katacak"
Rize'de turizm ile uğraşan iş adamı Ahmet Oflu da havaalanı projesinin uzun zamandır beklenen bir proje olduğunu belirtti.
İhale tekliflerinin kabul edilmesi 11 firmanın müracaat etmesinin son derece sevindirici olduğuna dikkat çeken Oflu, "Havaalanı kaliteli turist portföyü, turizm için bir altyapıdır. Son derece gerekli, coğrafyanın tanıtımı için, turizm ve her tür yatırım için gerekli. Havaalanını sabırsızlıkla bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Rize Artvin Havalimanı
Rize merkeze yaklaşık 34 kilometre ve Artvin sınırına 75 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy sahil mevkisine inşa edilecek havalimanının, 3 bin metreye 45 metrelik pisti, 265 metreye 24 metrelik taksi bağlantı yolu ve 300 metreye 120 metrelik de apronu olacak.
Havalimanı için yaklaşık 25 milyon ton taş dolgu olmak üzere, toplam 88,5 milyon ton dolgu yapılacak. En derin yeri 22 metre olmak üzere, ortalama 17 metrelik bir dolgu oluşturacak.
Havalimanı, terminal binası ve diğer üstyapı tesisleriyle yılda 2 milyon yolcuya, Türkiye'nin 56. havalimanı olarak hizmet verecek.
Muhabir: Muhittin Sandıkçı