EDİRNE,(DHA)-EDİRNE'de, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından İl İnsan Hakları İstişare Toplantısı düzenlendi.  

Edirne Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemalettin Salonu’nda düzenlenen istişare toplantısına resmi kurumların yanı sıra STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, istişare toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, herkesin adalet önünde eşit olduğunu belirterek, “Eşitlik, hak, adalet ve özgürlük insanoğlunun yüzyıllardır boyu tartışmış olduğu kavramlardır. Bu kavramlar üzerinden her bir medeniyetin, kültürün de baş unsurları olacak şekilde her milletin kendine ait tanımlamaları vardır. Adalet nedir sorusunun her kültürde her medeniyette ayrı bir cevabı vardır. Aristo bundan 2 bin yıl önce bu konuyla alakalı diyor ki, eşitlik iki çeşittir birisi mutlak eşikliktir, diğeri de misli eşitliktir. Bizim Anayasamıza hukuk metinlerimize baktığımızda karşımıza mutlak eşitlik çıkmaktadır. Bizim Anayasamızın 10’uncu maddesi kanun önünde eşitlikten bahsetmektedir. Din, mezhep, dil, siyasi düşünce, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin kanun önünde herkes eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye imtiyaz tanınamaz” dedi.   

‘KADINLAR VE ERKEKLER EŞİT HAKLARA SAHİPTİR’

Devlet organları ve idare makamların bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda olduğunu ifade eden Canalp, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliği sağlamakla yükümlüdür. Eşitliğe, adalete hakkaniyete uyulmalı, tüm idare makamlarının bu şekilde hareket etmeleri de gerekmektedir. Kalbimizle ruhumuzla eşitliğe inanacağız, yapmış olduğumuz bütün işlerde bu eşitlik ilkesine uygun davranıp davranmadığımızı muhakeme etmeliyiz. Adalet önündeki eşitlik kadar sosyal alandaki eşitlikte önemlidir.  Koşulları uygunsuz olan herkes için eşitliğe uygun davranış kodlar geliştirilmelidir. Söz konusu çocuklar olduğu zaman eşitliği sağlayabilmek için onlara pozitif ayrımcılık yapıp ilave imkanlar sağlamamız gerekiyor. Söz konusu yaşlılar olduğu zaman onların herkesle eşit koşullar altında yaşayabilmesi için onlara ilave imkanlar sağlamamız gerekiyor. Söz konusu kadınlar olduğunda onları sosyal ve toplumsal ayrımcılıktan koruyabilmek için onlara pozitif ayrımcılık yapmamız gerekiyor" diye konuştu.  

TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise yaptığı konuşmada insan hakları ihlallerinin küresel bir sorun olduğunu dile getirerek, “İster sığınmacı olsun ister engelli olun isterse de başka statüde olun insanların sürekli yüzleştiği, karşı karşıya kaldığı sorun alanlarının her biri neticede dönüp dolaşıp insan haklarına çıkıyor. İnsan hakları, hak ve özgürlükler kataloglarını, buna ilişkin tüm düzenlemelerin esasını insan onuru oluşturuyor. Yapılan bütün hukuksal düzenlemeler, insan haklarını korumayı amaçlayan bütün normatif çerçevelerin temelinde insan onurunu güvence altına almak yatıyor" ifadelerini kullandı.   

Toplantıda konuşmaların ardından insan hakları, hak ve özgürlükler konularında fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıya, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler, Baro Başkanı Avukat Tacettin Sivrikaya,  kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri, oda, borsa, sendika ve dernek başkanları ve kurul üyeleri katıldı.(DHA)

 

Kaynak: dha