Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya düzenlemesi yapılması çağrısı üzerine 11 maddelik teklif hazırladı.
Sosyal ağ sağlayıcılarına temsilci bulundurma, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen ağlara yaptırım içeren düzenleme, Meclis kapanmadan önce çıkarılacak.
ERDOĞAN: SOSYAL MEDYA DÜZENE SOKULMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce Berat-Esra Albayrak çiftine yönelik sosyal medyada yapılan hakaretler sonrası Adalet Bakanı Gül'e çağrı yaparak sosyal medya konusunda gerekli çalışmanın yapılmasını istemişti.
Erdoğan, çalışmalar için "Sosyal medya düzene sokulmalı. Bu mecraların kontrol edilmesini istiyoruz. Türkiye bir muz cumhuriyet değildir. Bu konudaki teklifimizi parlamentoya getireceğiz.
"TAMAMEN KONTROL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"
Bu tür mecralar yakışmıyor. Bir an önce bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kontrol edilmesini istiyoruz.
Kapsamlı bir hukuki düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Hukuki düzenleme tamamlandığında adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü önlemi devreye sokacağız.
Hukuk devleti ilkesi demokrasinin vazgeçilmez şartıdır." ifadelerini kullanmıştı.
ALMANYA MODELİ
AK Parti’nin Almanya modelini inceleyerek hazırladığı öğrenilen teklif için Cumhurbaşkanlığı’nda son bir toplantı yapıldı.
AK Parti Meclis grubundan yöneticilerin de katıldığı toplantıda, Meclis tatile girmeden önce bir düzenleme yapılması konusunda karara varıldı.
MHP İLE İSTİŞARE
11 madde olduğu öğrenilen teklif, ilk olarak MHP ile istişare edildi.
Bugün için diğer partilerden teklifin içeriği ile ilgili bilgi vermek üzere randevu talep edildi.
YER ALAN MADDELERDEN BAZILARI ŞU ŞEKİLDE;
1- Sosyal medya yasa teklifi ile yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak.
VERİLER TÜRKİYE'DE KALACAK
2- Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak.
3- Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına ilişkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilebilecek.
TÜRKİYE'DE TEMSİLCİ BULUNDURULACAK
4- Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulunduracak.
48 SAAT İÇERİSİNDE DÖNÜŞ YAPMA ZORUNLULUĞU
5- Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara 48 saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmesi zorunda olunacak.
GERİ DÖNÜŞ YAPMAYANA PARA CEZASI
6- Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek.
7- Ağ sağlayıcıları cevap vermedikleri takdirde 5 milyon TL, raporlar ve istatistiki bilgi verilmediğinde 10 milyon TL, verilerin Türkiye’de barındırılmadığının tespit edilmesi halinde ise 50 milyon TL para cezası öngörülüyor.
8- Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime 48 saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.
3 VE 6 AYDA RAPORLAMA
9- Sosyal medya platformlarına içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasına ve başvurulara yönelik yapılan işlemlere ilişkin olarak 3 ve 6 ayda raporlama yükümlülüğü konulması planlanıyor.