Rize’deki heyelanda yaralanan Zeki: Duvarlar yıkılmıştı Rize’deki heyelanda yaralanan Zeki: Duvarlar yıkılmıştı
Rize-Artvin Havalimanı’nı açıldığı 14 Mayıs 2022 tarihinden itibaren 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçen sürede toplam 781 bin 65 kişi kullandı.
Ancak özellikle sisli havalarda Rize-Artvin havalimanına iniş yapılamıyor.
ILS sistemi var ancak sistem sağlıklı çalışmıyor!
ILS sistemi yatay ve düşey olarak uçağa kılavuzluk görevi yaparak, uçağın piste otomatik olarak inmesini sağlar. Özellikle bulut tavanının düşük, görüşün kısıtlı olduğu sisli, yağmurlu ve karlı havalarda emniyetli; görüş mesafesinin yüksek olduğu durumlarda ise emniyetin yanı sıra konforlu bir yaklaşma ve iniş yapılmasına imkân sağlar.
Bu imkana sahip uçaklar, yerdeki radarlardan kendisine yatay ve dikey olarak gönderilen iki farklı sinyali takip eder. Yatay ve dikey sinyallerin kesiştiği nokta uçak için tünele benzer bir alan oluşturur, Bu tüneli takip eden pilot, uçağını istenen yüksekliğe kadar getirir. Aynı zamanda karar yüksekliği denen bu seviyede pilot için iki alternatif vardır. Pisti gördüyse ve şartlar uygunsa alçalmaya devam eder ve inişi tamamlar. Ancak pisti göremiyorsa uçuştan vazgeçer, pisti pas geçerek tekrar havalanır. Karar yüksekliği de aşağıda değineceğimiz teknik imkanlara göre farklılıklar gösterir.
Sisli havalarda Rize-Artvin havalimanı neden iniş yapılamıyor?
Rize-artvin havalimanına iniş yapılmamasının nedeni şu nedenden olduğu ifade ediliyor. Rize son sistem olarak kurulan ILS sistemi, coğrafyadan kaynaklanan yatay ve dikey sinyallerin kesiştiği nokta uçak için tünele benzer bir alan oluşturamadığı için iniş yapamıyor. 
PEKİ NE YAPILMASI GEREKİYOR?
Rize-Arvin havalimanına son sistem ILS sistemi kurulmasına rağmen sisli havalarda da iniş yapabilmesi için Trabzon havalimanındaki gibi CAT 2 ışıklandırmanın yapılması gerekiyor. Bunun içinde bir dizi küçük yeniliklerin yapılması şart.
Türkiye'nin en çok yağış alan ve en sisli bölgesine uçak sefeleri yapılamaz hale geliyor!
Rize Artvin Havalimanı uçuş iptalleri yönelik yapılabilecek önlemler:
1. ILS (aletli iniş sistemi) : Havalimanımızda 06 pisti (Çayeli tarafından) yönünden şuan dünyanın en iyi cihazları kullanılmış olup aktif haldedir.  Yalnız iniş yönünde dağ tarafından tahditli alanları olduğundan cat1 olarak hizmet vermektedir.
Rize'deki ILS cihazı 650 feet (yaklaşık 217 metre) mesafeye kadar uçağa iniş yaptırıp karar yüksekliği veriyor.  
                                              
24 pist tarafından (Ardeşen tarafından) ILS sistemi kurulmamıştır. Eğer bu taraftan ILS kurulacak olursa iniş karar yüksekliği yaklaşık 450 feet kadar (150 metre) kadar düşürecek olup birçok uçuş iptalinin önune geçilecektir.
2. Işıklandırma:  Rize-Artvin havalimanında Cat 1 (kategori 1) olduğundan ışıklandırma sistemi de doğal olarak Cat 1 aydınlatma olarak yapılmış durumda. Fakat yüklenici firma tarafından inşaat sürecinde Cat 2 aydınlatmanın altyapısı hazırlanmış.  Sadece pist üzerinden karotları alınıp ışık armatürleri takılarak Cat 2 aydınlatmaya geçilebilir.
ILS nin Cat 1 olarak hizmet verdiği yerde ışıklandırma sisteminin Cat 2 olmasının gereksiz olacağı düşünülerek yapılmamıştır. 
Oysa aynı ILS Cat 1 olan Trabzon Havalimanında ışıklandırma sistemi Cat 2 olarak hizmet veriyor.
Bu durumum inişte görüşü olumlu yönde etkilediği öngörülmektedir.
Kaynak:Haber53