Kenan AKYÜZ

RİZE: 10 Ocak çalışan gazeteciler günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Rize Aktif Gazeteciler Derneği başkanı Mustafa Bayrak sorunsuz bir yıl istediklerini söyledi.

      Rize Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” nedeniyle yaptığı açıklamada, “Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bu günü bayram değil, dayanışma günü” olarak kutladıklarını, zira basın sektörünün zor bir dönemden geçtiğini söyledi.

    Bayrak Gazetecilerin birçok sorununun biriktiğini belirterek “ Öncelikle Basın yayasında değişiklikler mutlaka yapılmalı. Bu mesleğe gönül verenlerin bir şekilde yasalar ile basın sektörünün içine alınması gerekiyor. Sosyal medya haberciliği haber kirliliğine neden olmakta ve insanların kafalarını karıştırmakta.  Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir” dedi.

       “MESLEK YASASI ÇIKMALI”

Gazeteciler mesleğinin çarpıklıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Bayrak “ Bu mesleği yapanlar ile yapmayanlar birbirinden ayırt edilmeli, Pirincin taşı mutlaka ayrılmalı ve gazetecilik mesleğinin onuru mutlaka korunmalı” dedi.

          “İNTERNET HABERCİLİĞİNIN ALTI DOLDURULMALI”

Aktif Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak internet haberciliğinin mutlaka altının doldurulması gerektiğini belirterek “ Haber kaynakları belli olmalı, kopyala yapıştır sistemi ile habercilik yapanlar ile gerçek sahada olanlar ve bu işin bedelini ödeyenler mutlaka ayırt edilmeli” dedi.

            “BASIN KARTI ESKİ ÖZELLİĞİNİ ALMALI”

Bayrak geçmişte Basın kartının özellikleri olduğunu belirterek “ Basın kartı mutlaka eski özelliklerine sahip olmalı. Birçok kurum ve kuruluştan çeşitli konularda yararlanan basın kartları mutlaka eski özelliklerini almalı. Gazetecilik kolay bir meslek değil, Gazeteci insanları bilgilendiren, kamuoyu nabzını tutan, devletinin yanında olan kalemleri ile insanlara aydınlatan bir meslektir, bu meslek kendi özüne mutlaka dönmeli” dedi.