KAÇKAR DAĞLARI “TUR KAYAĞI” İLE ŞENLENECEK

Abone Ol
Doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer alan, yazın, dağcılık,kaya tırmanışı, tracking ve rafting için sporseverlerin akın ettiği Kaçkar Dağları’nda turizmi kış aylarında da hareketlendirmek için tur kayağı yapılacak.

Doğu Karadeniz boyunca uzanan, en yüksek noktasını 3937 rakımın oluşturduğu Kaçkar Dağları, dünyanın dört bir yanından sporcuların katıldığı heliskinin yanında, tur kayağı programlarıyla da kayakseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Yoğunluk olarak Doğu Karadeniz bölgesinde hizmet veren Macaheltur ve Tamzaratur Turizm Seyahat Acenteleri, Doğu Karadeniz’in birinci, Türkiye’nin dördüncü yüksek dağı olan Kaçkar Dağları’nda heliskiye alternatif tur kayağı yapmayı planlıyor.

Tesis olmayan dağlarda, sadece beden gücü ve kayaklara takılan özel aparatlar yardımıyla, yürüyerek zirvelere çıkmak ve kayak yaparak aşağıya inmek şeklinde özetlenebilecek dağ kayağının artık Kaçkarlar’da da yaygın şekilde yapılacağını belirten seyahat acentesi yetkilileri, “Uzun yıllar boyunca çoğunlukla az sayıdaki yabancı turist katılımcılarla yapılan tur kayağı etkinliğini artık daha geniş kitlelere yaymak istiyoruz. Bu nedenle söz konusu spora yurt içi yurt dışından gönül verenleri Kaçkarlar’a davet edeceğiz”

Macaheltur Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Galipoğlu ve Tamzaratur Genel Müdürü Cevdet Oğuz, sürdürülebilir turizm olanaklarının en önemli kış ögelerinden biri olan tur kayağı etkinliğinin, Avrupa’da yaygın olarak yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Farklı rotaları merak eden yabancı katılımcılar ülkemizde birçok bölgede tur kayağı yapıyor. Geçmiş yıllarda sık olmamakla birlikte, Kaçkarlar’da da yapılan bu etkinlik, organizasyonumuz sonucu her yıl yapılacak. Bu sporun, son yıllarda yaban hayatını olumsuz etkilediği öne sürülerek sıkça eleştirilen heliskiye alternatif olacağını düşünüyoruz.”

Kaçkarlar’da tur kayağının Şubat ayının ikinci yarısı ile Marttın ilk haftasında a gerçekleştirmeyi planladıklarını vurgulayan yetkililer, hava şartları ve diğer şartlarda değiş,klik olmaz ise Mart ayının ortalarına kadar Kaçkar Dağlarının dışındaki dağlarda da yapılacağını kaydetti.

Galipoğlu / Oğuz, dağ kayağı olarak da adlandırılan tur kayağının ekolojik bir kayak etkinliği olduğuna dikkati çekerek, “Tesis, teleferik, helikopter gibi malzemelere ihtiyaç duyulmadığı için doğaya hiçbir olumsuz etkisi yok” diye konuştu.

Kırsal kalkınmaya katkısının da çok yüksek olduğunu belirten Galipoğlu / Oğuz, “Katılımcılar dağlara en yakın köylerdeki evlerde konaklayacaklar. Yemekler köylüler tarafından hazırlanacak. Yerel rehberlerin eşliğinde rotalara çıkılacak. Kırsal bölgede yaşayan halktan yapılan alışveriş ve lojistik destekle kırsal kalkınmaya katkı sağlanacak” dedi.

Galipoğlu / Oğuz, tur kayağının diğer kayak etkinliklerine göre daha ucuz olduğunu ifade ederek, “Zirvelere çıkmak için iyi bir kondisyon harcanması gerekir ve böylece vücudu daha sportif kılmaktadır. Katılımcı özgürce kayak yapabilir. Tur kayağı yaparken sadece küçük bir grup olarak dağda bulunulduğu için gürültü, patırtı ve kalabalık olmaz. Kayak izini kişi ilk kendi açar” diye konuştu.

Serdar Galipoğlu /Cevdet Oğuz, Kaçkarlar’da tur kayağına katılacakların belgesellerde seyredilen maceralı kayak yolculuklarından birini yaşama fırsatı bulacağını sözlerine ekledi.