Her Şeyin Başı Sağlık!

Abone Ol
Yaşadığımız bölgedeki sorunlara sırtımızı dönmek yerine çözüme yardımcı olmak adına Rize/Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin ve daha bir çok çevre ilçelere hizmet veren Kaçkar Devlet Hastanesi ile ilgili gözlemlerim....

Bugün Rize/Pazar Kaçkar Devlet Hastanesine gitmek için Çamlıhemşin'deki evimde dolmuşa bindim. 
Dolmuştakiler kendi aralarında konuşuyorlardı. Meğer o dolmuşu onlar tutmuş Rize'ye hastaneye gidiyorlarmış. Kaçkar Devlet hastanesinde (KDH) sorunu ile ilgili doktor yokmuş. Ben KDH'de indim. Babamın hastalığı ile ilgili sıra almaya gittim. Bir de ne göreyim babamın kalp doktoru hastaneden ayrılmış. Yani Hastanede kardiyoloji doktoru yoktu. Yönetime gittim ve bilgi aldım. Sağ olsunlar benimle ilgilendiler. 
Uzuuuun uzun konuştuk. Ben konuştum onlar dinledi, onlar konuştu ben dinledim. 
Kimin haksız olduğu çok da önemli değil onların da sıkıntısı var. Hastane yönetimi hastalara hizmet verebilmek için çalışıyor bunu hissettim. 

Bu ve benzer araştırmalar sonrasında edindiğim kanı şu şekilde oldu. 

Doktor sıkıntısının temel kaynakları: 
1- Kalp doktoru gibi bu gibi hastanelerde tek doktor var ise tek doktorlar gecesini gündüzünü hastaneye ayırıyor. Mesai saatleri dışında bile hasta olunca gitmek zorunda kalıyor. Tek doktor olunca gecesini gündüzünü bu işe ayırıyorlar. Bunlar robot değiller sonuçta insan. Bu şartlarda kim çalışmak ister?

2- Rize'nin geneline göre doktor ortalaması varmış. Yani istatistiklere bakıldığında Rize ilindeki doktor sayısı baz alınıyor. 
Rize araştırma ve diğer hastanedeki doktor sayısı bu bölgeyi sayısal olarak kapsadığı için doktor ataması yapılmıyor. Yani Rize merkezdeki doktorlar istatistikleri sayıldığı için bir hastanede boş kadrolara bile doktor atanmıyor.

3- Doktorlar mecburi görevleri biter bitmez buradan gidiyorlar. Neden mi? Bence çalışma koşulları çok ağır. Doktor olmayınca extra (gece gündüz) görevdeler. Yani tam bir kısır döngü. 

4- Sağlık-Sen 2013 sağlık çalışanları şiddete maruz kalma araştırmasına göre en az şiddete Karadeniz'de karşılaşıyorlar. Yani Türkiye'nin bu anlamda en iyi yerlerinden biri olmasına rağmen yine de şiddete maruz kalma bir etken gibi gözüküyor. 

5- Gözlemlerime göre hastanenin sadece bir gişesinden günde 60-80 hasta doktor sırası dolduğu için evlerine yada başka hastanelere gidiyorlar. Hasta Hakları Birimi bu konuda istatistik tutmuyor ve kendilerinin verdiği bilgiye göre de böyle bir zorunlulukları da yok. İnternetten sıra almak ise neredeyse imkansız! 10-15 günden önce alabilen şanslı. 

Gözlemlerime göre Kazım amca dahiliyeden gün alamamıştı dedim ki internetten sıra alamadın mı? "15 gün sonrasına sıra veriyor" dedi. Gözünde iltihap olan başka bir arkadaşıma da 15 gün sonra göz dokturuna gün veridiler. yani talep var ilgi yok, yeterlilik yok.

5- Doktorlar açısından bu hastanede kalmak için bir sebepleri yok. Eşleri ile ailece gidebilecekleri bir yer yok. Sosyal aktivite yok. Çocuklarını okutacakları adam akıllı okullar yok. yok oğlu yok. Yani bu coğrafya terk edilmiş harabe görünümünde.

Bu sıkıntıların yanına bilinçsiz hastalar da eklenince tedavi olmak bir kenara sorunlar yığını haline geliyor. 

Yerel basın sorunları dile getirmekten uzak. Zaten böyle bir misyonları da yok! Ortada mağdur olan halkın hakkını dillendiren hiç kimse yok. Bana göre yörede haber sitesi, medya yok. Halkın sesi bu bölgede yok.

Siyasiler çözüm üretmek konusunda katkıları gözlenmiyor. 

Hastaneye olan güven de yok. Bu sebepten ne zaman Rize'ye gönderilsek yanımızda komşularımızı görmemiz mümkün. Çünkü herkes Rize'de. Koskoca bir bina var ama içinde hizmet olmayan bir yer izlenimi var. Oysa hastaneimkanlarının en iyi hizmeti sağladığını düşünüyorum. 

Çözüm?
KDH otel mi olacak, yıkılacak mı, taşınacak mı söylentileri bir kenara bırakırsak bence Kaçkar hastanesi RTEÜ bağlanması tartışılabilir. 
Bölge hastanesi olarak bilinen ama sadece devlet hastanesi olan Kaçkar bu halde bu bölgeye hizmet edemediği izlenimi var. 
İnsanlar bağlı oldukları silsile ile sağlık hizmetlerini almalıdırlar. 
Büyük hastanelere gitmeden önce aile hekimlerine başvurmalıdır.
Belkide aile hekiminizin çok rahatlıkla çözebileceği sağlık sorunlarınız için onca parayı harcayarak gerekten büyük sorunları olan insanların sıra bulamamasına vesile oluyorsunuzdur.

Siyaset hastanelerdeki bu yığılmaya sebep olan doktor sıkıntısını gidermelidir. 

Rusya'nın Moskova kentinde yaşadığım sağlık ile ilgili bir anımı yazarak bitirmek istiyorum.

Rusya'da kaldığım otel odasının penceresini açık unutunca hastalandım. Ertesi sabah bir doktor bir hemşire odama geldi. Beni muayene ettiler. Beni ambulansa bindirip bir hastaneye götürdüler. 
Orada tetkikler yaptılar. Oradan da başka bir hastaneye yatırdılar. 
6 gün hastanede yattım. Her sabah odamın içindeki masaya doktor gelip gün be gün hastalığım hakkında bana bilgi verdiler. İsteklerimi sordular. İnsan olduğumu hissettirdiler. İlgilendiler....

Sahi ne mi olmuştu bana? Üşütmüşüm! Bütün bunlar, 6 gün hastanede kalmam, ambülans ile beni almaları, 2 hastane değiştirmeleri üşüttüğüm içindi. Aslında üşüttüğüm için bile değildi. İnsan olduğum içindi. Tek kuruş ücret de almadılar. 
ve bütün bunlar 2binli yıllarda yaşandı.

Sağlıklı bir ömür diliyorum...