ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Teknik Üniversitesi’nde bir grup akademisyen, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrol bölümü öğrencilerinin gerçek senaryolar eşliğinde beyin faaliyetleri, solunum sayısı ile kalp atım hızını ölçebilen TÜBİTAK destekli proje geliştirdi. Akademisyenlerin projesi, öğrencilerin gerçek zamanlı radar simülatöründe uçuşları yönettiği sıradaki hataları en aza indirmeyi hedefliyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin en önemli bölümlerinden biri olan Hava Trafik Kontrol bölümünde öğrenciler, 360 derecelik sanal hava limanı kule simülatöründe eğitim görüyor. Gerçek bir hava limanı yansımasında uçuş kontrolleri, uçuk iniş ve kalkışları konusunda eğitim alan öğrenciler, devlet hava meydanları işletmeleri ile uluslararası kuruluşlarda görev alıyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde bir grup akademisyen Hava Trafik Kontrol bölümünde eğitim alan öğrencilerin gerçek senaryolar eşliğinde beyin faaliyetleri, solunum sayısı ile kalp atım hızını ölçebilen proje geliştirdi. TÜBİTAK’ın desteklediği ‘Hava trafik kontrolörlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak için zihinsel iş yükünün çok boyutlu incelenmesi’ başlıklı projede hataların azaltması ve uçuş emniyetine katkı sağlanması hedefleniyor. Proje kapsamında hava sahasındaki uçakların emniyetli ve verimli şekilde yönetilmesinden sorumlu hava trafik kontrolörlerinin, görevleri sırasında yaşadıkları zorlukların daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla gerçekçi senaryolar eşliğinde çalışma yürütülüyor. Gerçek zamanlı hava trafik kontrol radar simülatöründe yapılan deneylerde kontrolörlerin beyin faaliyetleri, solunum sayısı ve kalp atım hızı ölçümlerini yapılırken, elde edilen verilerle hava trafik kontrolörlerinden kaynaklanabilecek risklerin değerlendirilmesi yapılıyor.
ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakımı Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ebru Yazgan’ın yürütücülüğünde hayata geçirilen projede, Dr. Öğr. Üyesi Fulya Aybek Çetek, Doç. Dr. Deniz Şimşek, Uzm. Dr. Nazım Ata, Prof. Dr. Nihal Erginel ve Doç. Dr. Seçkin Tuncer araştırmacı olarak görev alıyor.
ÜNİVERSİTENİN HAVAALANI DA VAR
Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne ait uluslararası anlamda hizmet veren Hasan Polatkan Havaalanı buluyor. Havaalanı özel uçuşların yanı sıra Belçika’nın başkenti Brüksel ile Eskişehir arasındaki seferlere de hizmet veriyor.