3. SAYFA

Cennetin yeryüzünde yansıması

Abone Ol

1. Karagöl, Borçka /Artvin: Sadece bu el değmemiş doğa harikası için bile ayrı bir galeri yapılabilirdi. Bu bölgede biraz zaman geçirdiğinizde yaşadığınızın farkına varıp aslında şimdiye kadar gelmediğiniz için pişman bile olabilirsiniz.

2. Pokut Yaylası, Çamlıhemşin / Rize: Çamlıhemşin'e 1.5-2 saatlik mesafede bulunuyor. Ağaçların yetişmeyeceği bir yükseklikte olmasına rağmen Karadeniz yelini alabildiği için burada bile bolca yeşile rastlayabilme imkanınız var. Bulutların üstündeki bu masalsı yer mutlaka görülmeli.

3. Gorgit Yaylası, Demirli / Artvin: Şehrin kasvetli ortamından uzaklaşmak istiyorsanız burası aradığınız ortam olabilir. Serinlik yüzünüze vururken bol oksijen ve iç açan manzaralarıyla sıkıntılar aklınıza bile gelmeyecektir. Kalabalığın, arabaların gürültüsü yerine rüzgarda sallanan ağaçların hışırtısını, kuşların cıvıltısını, derelerin şırıltısını duyacağınız harika bir ortam.

4. Ayder Yaylası, Çamlıhemşin / Rize: Türkiye'nin en ünlü yaylalarından biri olan Ayder, 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir bölgede yer alıyor. Gitmediyseniz bile bir gün gitmeniz gerektiğinizi içinizden bir kez olsun geçirdiğiniz kesin. O halde daha fazla ertelemenin anlamı yok gibi.

5. Sis Dağı / Giresun: Denize yakınlığı sebebiyle oluşan yoğun sisler enfes bir görsel şölen sunuyor. Bu manzara keşfedildikten sonra da ziyaretçi sayısı artmış ve yılın belli dönemlerinde şenlikler yapılmaya başlanmış. Temmuz ayının üçüncü cumartesisinde bu şenliklere katılmak ilgi çekici olabilir.

6. İkizdere Yaylası / Rize: Bu ilçede Türkler, Lazlar, Karadeniz Rumları, Hemşinliler bir arada bulunuyor. Burada farklı farklı diller duymanız muhtemel. Tarkan'ın da memleketi olarak bilinir. Doğasına gelecek olursak, ilçede pek çok yayla bulunmakta ve dereleri ile de çok meşhur. Adını alma sebebi de bu dereler sayesinde olmuş. Eğer derelerin iç ferahlatıcı seslerini de duymak istiyorum diyorsanız tam da size göre bir yer İkizdere.

7. Perşembe Yaylası, Aybastı / Ordu: Temmuz ayındaki etkinlikler esnasında ziyaret ettiğinizde yöre halkı ile kaynaşabileceğiniz bir yer. Evliya Çelebi'nin Seyahatname adlı eserinde de bahsi geçmektedir.

8. Ovit Yaylası / Rize: Yaz aylarında gidip 2640 m yükseklikte bulutların içinde yürümenin nasıl bir his olduğunu tatmak isteyenler için bulunmaz bir nimettir Ovit Yaylası. İkizdere-İspir yolu üzerinde bulunuyor.

9. Kiraz Yaylası, Maçka / Trabzon: 1850 m rakımlı bu yaylada çim kayağı yapma imkanınız bulunuyor. Temmuz ayının üçüncü cuma gününde "Ayeser Şenlikleri" yapılmaktadır. Konaklama bakımından sıkıntısız bir yer olmasına önem veriyorsanız tercih edebileceğiniz bir yayladır.

10. Hazındak Yaylası, Çamlıhemşin / Rize: Doğu Karadeniz'in bir başka güzelliği Hazındak'ta etrafınız dağlarla çevrili olacak ve ahşap evlerin otantik ortamından ayrılması kolay olmayacağı için en az bir gününüzü orada geçirmek isteyebilirsiniz.

11. Kavrun Yaylası, Çamlıhemşin/Rize: Yerlilerinin Hemşinlilerden oluştuğu, aşağı ve yukarı olmak üzere ikiye ayrılan bir yayla. 2000-2260 m arası rakımda yer alıyor. Aşağı kısmında yaklaşık 30 ev varken yukarı kısmında bu sayı 120'yi buluyor. 2 pansiyon ve birkaç kafeterya da bulabilmeniz mümkün bir yayla. Ayder'e 10 km uzaklıkta.

12. Anzer Yaylası, İkizdere/Rize: Rize merkeze 54 km mesafededir. Türkiye'nin en ünlü yaylalarından biri ve yabancı turistlerinde uğrak yeri. Çok sayıda endemik türde çiçeğe ev sahipliği yapar. Aynı zamanda balıyla da ülke çapında ismi bilinmektedir.

13. Azdavay, Pınarbaşı/Kastamonu: Karadeniz'in doğusu gibi batısı da doğal güzelliklerle bezeli. Çok yakınındaki Küre Dağları Milli Parkı'nı da ziyaret edip bitki örtüsüne doyabilirsiniz. Ahşap evlerin sunduğu manzaralar da fotoğrafçılar için bulunmaz fırsat olacaktır. Kastamonu'yu ziyaret edecek olursanız mutlaka uğramanız gerekir. Bir ay içinde uğrayacak olduğum bir yer olduğunu da belirteyim.

14. Kito Yaylası, Hemşin/Rize: Yörede Gito ismiyle de bilinen bir yayla. 2400 m rakımda bulunan yaylada yaklaşık 60 ev bulunuyor. Çamlıhemşin'den Çat yaylası istikametinde, Çat'a gelmeden Meydan Köyü'nün aşağısından sağa saparak araba ile 2 saatte gitmek mümkündür.

15. Hıdırnebi Yaylası, Akçaabat/Trabzon: Hıdırnebi kayalıkları arkasında bulunan alanda her yıl 20 Temmuz'da son bulan şenlikler düzenlenmektedir. Uçurumun başından baktığınızda denizi bile görmeniz mümkün ki harika bir tecrübe olacaktır. Et yemekleriyle de ünlü bu yaylada bulutların üzerinde yemek yeme deneyimi tarifsiz bir duygu olacaktır.

16. Elevit Yaylası, Çamlıhemşin/Rize: Denizden 1800 metre yükseklikte bulunan bu bölge Yayla Köyü adıyla da bilinir. Ziyaret için en uygun zamanlar Ağustos ayının 15'i, bu günlerde şenlikler de yapılmakta. Gece yarısına kadar süren horonları izlemek keyifli olacaktır.

17. Uzungöl, Çaykara/Trabzon: Yine en meşhur turistik bölgelerimizden biri olan Uzungöl bir yayla olmasa da bu listede adı anılmalıydı. Koruma statülerine sahip bu bölgede yeşilin her tonunu bulmak mümkün. Ayrıca vahşi hayvan fotoğrafçılığı yapanlar için vazgeçilmez ortamlardan biri. Her ne kadar son yıllarda doğallığı bozulsa da daha fazla bozulmadan görmekte yarar var.

18. Sal Yaylası, Çamlıhemşin/Rize: Pokut Yaylası'yla arasında sadece 15 dakikalık yürüyüş mesafesi bulunuyor. Geleneksel mimarinin en güzel örneklerini görebileceğiniz bir yayla. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayında yoğun şekilde ziyaretçi çekiyor.

19. Petran Yaylası, İkizdere/Rize: Oksijenden kafayı bile bulabileceğiniz yaylaların en iyilerindendir Petran Yaylası. Rize merkeze 80 km mesafede. Doğal kayak alanları için en ideal bölgelerden biri.

20. Camili Köyü(Macahel), Borçka/Artvin: Doğa aşıklarının görülecekler listesinin en başlarında yer alması gereken, cennetten başka bir köşe daha. Buraya adımınız attığınızda -abartısız bir şekilde- başka bir gezegende olduğunuz hissine bile kapılabilirsiniz.