Doğu Karadeniz'de 2023 yılı yaş çay tarımında hasat döneminin gelmesiyle birlikte bölgeye çay göçü yoğunlaştı.

Haber: Çiğdem Hacıfazlıoğlu.

İstanbul, Ankara gibi büyük kentler başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından çay üreticileri bölgeye akın etmeye başladı. Kente sefer yapan uçak ve otobüslerin tam kapasite yolcu taşıdığı öğrenildi. 
Bölgenin yüzde 65 çayını üreten Rize'de nüfus 3' katladı. Geçtiğimiz haftalarda tarla hazırlıkları için bölgeye gelenlerle birlikte 3 katına çıkan nüfusun  çay kampanyasının yoğunlaşmasıyla birlikte  daha da artması bekleniyor. Rize'ye mevsimlik göç edenlerin arasında çay üreticilerin yanı sıra mevsimlik işçiler de yer alıyor
     

Öte yandan Çay üreticisi ile çay işçisi arasında pazarlıklar sürüyor. Çay hasadında geçen yıl  işçi yevmiyelerinin İş Kurumu’nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira ton fiyatı ise 1,500 lira olarak tavsiye edilmişti.Ancak işçi ücreti 450 ye kadar çıkmıştı.Bu yıl ise yemek konaklama ulaşım gibi masrafların karşılanmasına göre istenen fiyat 600 lira ile 800 lira arasında değişiyor.
 

Kökünden kopan incir ağacı yaşlı adamın sonu oldu Kökünden kopan incir ağacı yaşlı adamın sonu oldu

Yetkililer çay tarlasına bu yıl da üreticinin girmesini öneriyor. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan üreticinin kendi tarlasına girmesi halinde 100 milyon dolar gibi bir paranın üreticinin cebinde kalacağını vurgularken ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise işçilik maliyetinin düşeceği gibi daha kaliteli çayın toplanacağına dikkat çekiyor. 
     

Bölgede 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici tarafından yapılan çay tarımında bu yıl hava şartlarına bağlı olarak  yüksek verim bekleniyor. 2023 yılı yaş çay taban fiyatı 3 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 11 lira 30 kuruş olarak açıklanmıştı