Büyüleyen güzelliği ile Kaçkarlar
Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türleri ile buzul (sirk) gölleri, ormanlar ve yaban hayatını barındıran 51 bin 550 hektar alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, doğaseverlere doyumsuz güzellikler sunuyor.
Kaçkar Dağları Milli Parkı, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türlerinin yanı sıra buzul (sirk) gölleri, ormanları ve yaban hayatıyla ziyaretçileri adeta büyülüyor.
Ziyaretçiler, 1994'de 51 bin 500 hektarı milli park ilan edilen
Kaçkarlar'da, yöreye özgü kelebek türleri ile karaca, yaban keçisi,
geyik, dağ horozu, sansar gibi türleri de görebiliyor.
Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan, büyük bölümü Rize'nin
Çamlıhemşin, geri kalanı Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırlarında yer
alan, en yüksek noktasını ise 3937 rakım ile Kaçkar Kavrun Dağının oluşturduğu Kaçkar Dağları Milli Parkı, zengin faunasının yanı sıra dört mevsim karlı zirveleri, buzulları, buzul gölleri, çayırları ve sık ormanlarıyla doğa tutkunlarının en gözde mekanları arasında yer alıyor.
Bölge, dağcılık, kaya tırmanışı, yürüyüş, foto safari, kona-rafting ve kayak sporları merkezi haline dönüşmüş durumda. Başka hiçbir yerde bulunmayan bitki ve kelebek türleri ile yaban hayatı ve eşsiz doğal güzellikleri görmek isteyenler, dünyanın dört bir yanından yöreye akın ediyor. Milli parkı ziyaret edenler arasında doğu tutkunları ve dağcılar başı çekiyor.
Kaçkar Dağlarının batısındaki Fırtına Deresi’nin bütün kolları ile doğusundaki Hemşin Deresi zengin bir flora ile kaplı. Karstik flora özelliğine sahip bu bitki örtüsü, gerek alt flora gerekse üst flora endemik türleri barındırıyor. Türkiye'de orman güllerinin 3000 metreye ulaştığı tek yer Kaçkarlar.
Kaçkarlar, Pleistosen'e (jeolojide buzul çağı) ait buzul
izleriyle beraber aktüel buzlaşmanın birlikte görüldüğü ender
yerlerden birisi. Bu sahada buzullarla birlikte buzul (sirk) gölleri, buzul vadileri de bulunuyor.
Fauna açısından da zengin olan Kaçkarlar, kurt, ayı, domuz,
tilki, karaca, yaban keçisi, geyik, sansar, çakal, dağ horozu, Kafkas semenderi gibi türleri barındırıyor. Sabırlı ziyaretçiler, yörede dağ horozu görebiliyor, karaca, geyik ya da yaban keçisiyle
karşılaşabiliyor.
Yaylacılık faaliyetinin de yapıldığı Kaçkar Dağları'nda yayla
yaşam kültürü ve sosyal yaşantısı turizmde artı değer olarak ön plana çıkıyor.