Bursa’nın turizm rotası yeniden belirleniyor

Abone Ol

Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA’da Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentin en eski yerleşim yeri olan Hisar semtinin geleceğini, milletvekilleri, turizm sektörünün temsilcileri ve kurum yöneticileri ile konuştu. Bölgede turizm hareketliliği başlatılması adına yeni fikirler ortaya çıktı.

Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın öncülüğünde dördüncüsü düzenlenen Hisar buluşmasına; AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin ve Ahmet Kılıç, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı ve Turizm Komitesi Başkanı Nurettin Özbağkıran, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kamil Özer, Türkiye Seyahat Acenteları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Erol Bodur, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Turizm Konseyi Başkanı Sibel Cura, Rehberler Odası Başkanı Denizhan Sezgin, Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkan Yardımcısı Buğra Artıç ve Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Metin Yurdakoş katıldı.

Katılımcılar ile ilk olarak Arkeopark’ta buluşan Dündar, kazı sahasını gezdirerek bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Dündar, daha sonra tarihi aksta yapılan yürüyüş ile hem Hisar’ı gezdirdi hem de bölgedeki Filiboz Mescidi, Oruçbey Caddesi, Kavaklı bölgesi yıkımları hakkında bilgiler verdi. Dündar, yürüyüşün ardından Haraçcıoğlu Medresesi’nde düzenlenen toplantıda sunum yaparak ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesini anlattı. Mustafa Dündar, toplantıda yaptığı konuşmada, Bursa’nın dört bir yanında tarihi eser olduğuna dikkat çekerek, “Nereye baksak tarihi bir yapı, tarihi bir eser görüyoruz. Tarihi değerlerimizin bazıları zamana yenik düşerek yıkılmış, yanmış ve yok olmuş; bazıları ise zarar görmüş ve ayakta kalmaya çalışıyor. Sahip olduğumuz tarihi yapıların hepsinin bilgisi belediyemizin arşivlerinde mevcut. Osmangazi Belediyesi olarak sahip olduğumuz bilgiler çerçevesinde, tarihi yapıları restore ederek yeniden ayağa kaldırıyoruz. Bursa, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkma noktasında yapılan çalışmalarda son yıllarda öncü oldu. Tarihi eserlerin ayağa kaldırılması noktasında yürütülen çalışmalar, adeta bizim rutin faaliyetimiz haline geldi” dedi.

TARİHİ AKS BİRBİRİNE BAĞLANIYOR
Dündar, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin kubbe bölümünde sanal olarak resmedilen, 6 Nisan 1326 yılının Bursa’sının gerçeğini, Hisar bölgesinde ortaya çıkarmak adına 'Yaşayan Tarih Hisar İçi' projesini başlattıklarını söyledi. Projenin bölgede yer alan 4 mahalleyi kapsadığını ifade eden Dündar, “Hisar’daki çalışmalarda 5 odak noktası belirledik. Bu odak noktaları, Tophane, Üftade Cami ve Türbesi, Arkeopark, Aladdin Cami ve Muradiye Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bölge. Bizim hedefimiz Hisar içerisinde belirli akslar oluşturarak, bu odak noktalarını birbirlerine bağlamak. Bölgedeki en önemli ziyaret noktası Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini ziyaret edenler, genel olarak Üftade Cami ve türbesine gidiyor. Aladdin Cami çok fazla bilinmiyor. Oruçbey Caddesi’nde yaptığımız çalışmalar ile bölgeye bir hareket kazandırdık. Arkeopark’ta çalışmalarımız devam ediyor. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinden başlayarak, Oruç Bey Caddesi üzerinden Arkeopark ve oradan da Üftade Camii ve türbesine doğru bir aks oluşturarak, inanç ve tarih turizmi adına bir yol haritası belirlemiş olduk” diye konuştu.

Kavaklı Mahallesi’nde bulunan Hisar semtinin kent turizmi adına büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dündar, şunları kaydetti: 
“Özellikle inanç turizmi için farklı şehirlerden insanlar buraya geliyor. İnanç turizmine katkı koymak adına, Somuncu Baba Evi ve Fırını’nı restore ettik. Aynı şekilde Oruç Bey Türbesi’ni yeniledik. Bölgedeki hareketliliği artıracak, birbirini tamamlayan çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların içini doldurmak adına toplantılar düzenliyoruz. Kent dinamiklerinin düşünce ve fikirlerine başvuruyoruz. Hisar bölgesinde toplam 227 adet tescilli eser bulunuyor. 59 tanesi anıtsal mimari örneği, 168 tanesi ise sivil mimari örneği yapı. 18 mescit ve cami, 17 türbe, 3 hamam ve 6 çeşme var. Bu bölgeye gelen kişi Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbelerini, Oruç Bey Caddesi’ni, Filiboz Mescidi’ni, Alladdin Camii’ni ve Arkeopark’ı görmek isteyecektir. Bizim isteğimiz çalışmalar yapılırken, bölgede sadece fiziki yenilemeler yapmak değil, bölgeye bir de ruh katmak istiyoruz. Eski yaşantının izlerini yeniden canlandırmayı amaçlıyoruz.” 

‘Yaşayan Tarih Hisar Buluşması’nda katılımcılar tek tek söz alarak, Hisar’da yapılabilecek fiziki ve kültürel çalışmalar konusunda düşüncelerini paylaştı. (DHA)

FOTOĞRAFLI