Sevgili okurlarım; Rize’nin Ardeşen ilçesi Yukarıdurak köyündenim. Okuma yazma bilmeyen bir ailenin on iki çocuğundan birisiyim. Lise sona kadar Kaçkar’ın eteklerinde çobanlık yaptım, inşaatlarda çalıştım. Kısacası hem çalıştık, hem okuduk. Hayatın içinden geliyoruz. Mısır ekmeği tek gıda maddemiz, beyaz fırın ekmeği ise pastamız oldu. Tabandan, tavana uzun bir yürüyüş yaptık. İlkokulu; tek sınıflı, tüm sınıfların bir arada olduğu tek gözlü, tek öğretmenli okulda okudum.
Defter yerine, çimento torba kâğıtlarını ya da arkadaşlarımın kullanmadıkları defterlerini kullandım. Ortaokula, büyüklerimin pantolon ceketleri ve Trabzon lastiği ile başladım.
Almancıların verdikleri gömlekleri giydim. Köyden ilçeye ilk defa ilkokul diplomasına yapıştırılacak resim çektirmek için çay kamyonu ile gittim. Ortaokul süresince tek göz odada kaldım. İlk sinemaya arkadaşım götürdü.
Annem rahmetli 22 kilometrelik köy yolundan ilçeye sırtında ödün taşıdı, sattığı yağ ve peynir paralarını gönderdi. Oğlum okuyup adam olacak’ sevincini hep yaşardı. Hayata asılmam, sorumluluğum birazda ondandır
Ardeşen. Rize’nin en büyük ilçesi. Bölge trafikten başlar. Işıklı ’ya kadar uzanır..30 Mahallesi..40 köyü ve 45 bin nüfusu ile birçok ilden büyük bir ilçe...Yaz aylarında bu nüfusu 60 bine ulaşıyor..
İşte iki kelime. Ardeşen ve Ardeşenli’ler..…
Benim her şeyim. İlk göz ağrım. Çocukluğumun geliştiği, serpildiği, doğduğum yer.. Diğeri ise mavi dalgaların sahile vurduğu kıyılarımızın en şirin yerleşim birimi. Yeşilin en güzelinin fışkırdığı bereketli topraklar üzerine kurulmuş bir ilçe. Sağında Fındıklı, solunda Pazar.. Arkasına Kaçkar’ı almış… Çalışkan, çalışkan olduğu kadar da fedakâr olan hemşerilerime en derin sevgilerimi gönderiyorum. Bu güzel insanları yürekten kutluyor, herkese örnek teşkil edecek örnek davranışlarının devamını diliyorum. * Ardeşen Belediye başkanı Avni Kâhya ile Rize Endüstri meslek Lisesi’nden arkadaşız. Bir üst sınıftan bir yaş farkı ile ‘abimiz’ konumundadır... Ankara’da karşılaştık. Kurtuluş’taki…
ÇAYKUR Misafirhanesi’nde. Belediye başkanı seçildiğinden beri ilk defa bir araya geldik... Başkan yardımcısı Kenan Hatipoğlu, iş insanıAdem Kulaber ve Mustafa Terzi ile birlikte. Ankara’ya çıkarma yapmışlar. Ardeşen’deki sorunlarını çözmek, devam eden projelere destek almak için. Güzel ve özverili bir ekip..”Hayrola” dedik..” Ardeşen’e hizmet” dedi..
ÇAYKUR’un organik “Hemşin Çayı”eşliğinde sohbetimizi derinleştirdik. Başkan..Nezaketli…Protokolü iyi biliyor. İnsanlara tepeden bakmıyor. Personel ve vatandaşlarla uyum içinde. Hedefi belli. Ardeşen’e hizmet. Çözüm odaklı.. “Ardeşen’de vatandaşa suyu kaça veriyorsunuz?” dedik.. 5 TL cevabını aldık.. Ardeşen’i konuşmaya devam ettik..... Biten…Devam eden .. Ve tasarlanan projelerini anlattı. Başkan güzel hizmetlere imza atmış. Gelir-gider tablosunu anlatmış..
300’e yakın personeli ile Ardeşenli’ye hizmet vermeye çalışıyor. Zamlar nedeniyle elektrik, çimento başta olmak üzere bütün giderleri, gelire göre üç kat artmış. Bunları vatandaşa yansıtmadığını belirtmiş. Ancak çok zorlandığını da söyledi. “Biten projeler” dedik. Sevgi Çay evi..1500 araçlık otopark. Üç adet karbon Fiber Sera. Sokak Hayvanlarına bakımevi. Araç bakım onarım tesisleri. Cadde ve sokaklarda onarım ve diğerleri.. Devam eden projelerine göz attık. Sahil park yolu yenileme. Güneş enerjisi Santralı..(Bütün hizmetler enerjiye bağlı) Rafting tesisleri ve diğerleri. Planlanan ve başlayan tesisler ise: Çevre dostu sokaklar. Millet bahçesi. Fırtına Vadisi’nde düzenleme. Sanayi sahil yolu bağlantıları ve diğerleri.. Ardeşen’de. Cadde ve sokaklardaki binalara yeni düzenleme geldi. Örnek olsun diye iki caddede yapılmasına başlandı. Sıvasız, görüntüyü bozan binalara, çevreye ve yöreye uyumlu giydirmeler. Malzemesini belediye veriyor. Sadece işçilik daire sahiplerinden alınıyor. Güzel uygulama…
Ardeşen’nin çehresi değişiyor.. Alt yapıları çözdü. Dere ıslah çalışmaları. Su sorunu çözmek üzere. Tüm alt yapısını değiştirdi.Başka bir. Yazımda buluşmak üzere…
Ankara’da sevgiler..