Karaca, Türkiye-Şili Kutup Araştırmaları İş Birliği Toplantısı'ndaki konuşmasında, kutuplarda kurulması planlanan bilimsel araştırma üssü için fizibilite çalışmaları yapmak üzere Türkiye'den 9 kişilik heyetin bölgeye gittiğini hatırlattı.
Heyetin 1,5 ay gibi kısa bir sürede Antarktika'da 3-4 bin kilometrelik alanı taradığını kaydeden Karaca, kurulması planlanan üs için hangi bölgenin uygun olabileceğinin araştırıldığını belirtti.
G.KORE'NİN 20 YILDA YAPTIĞINI 1 YILDA YAPMA HEDEFİ
Karaca, Güney Kore'nin 20 yılda geldiği noktaya 1 yıl içinde ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Antarktika'da yaklaşık 50'ye yakın ülkenin üssü bulunuyor. İngiltere'nin 52 yıldır bölgede üssü var ve 3 bine yakın personelle çalışıyorlar. Antarktika bir bilim ve araştırma üssü. Kutuplar deyince uzak bir nokta olarak düşünmemek lazım. Özellikle iklim değişikleri açısından kutuplar birer buzdolabı işlevi görüyorlar. Yani sistemin çok fazla ısınmasını engelliyorlar. Kutuplar, dünyanın çok fazla ısınmasını ve sıcaklığın artışını dengeleme unsuru. Kutuplardaki buzul erimelerini bile yerinde takip etmek bu açıdan çok önemli."
Mehmet Karaca, ozon tabakasının inceldiğinin ilk defa Antarktika'da tespit edildiğine dikkati çekerek, bilimsel çalışmalar için bakir bir alan olan bölgede gözlem yapmanın çok kolay olduğunu söyledi.
'ŞİLİ LOJİSTİK DESTEK DE VEREBİLİR'
Prof. Dr. Karaca, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin Antarktika'daki bilimsel araştırma üssünü 2-3 yıl içinde açma hedefimiz var. İlk önce orada üssü olan ülkelerle iş birliği yoluna gittik. Bu toplantı Şilililer ile ne tür iş birlikleri yapabileceğimizi ve bu işleri nasıl organize edebileceğimizi amaçlıyor. Bölgede üssü bulunan Şili'nin epey bir deneyimi var. Bir dönemde 300-400 kişi çalıştırıyorlar. Bunun yarısı akademisyen, diğer yarısı ise lojistik çalışanı. Şilililer bize sadece bilgi değil, lojistik destek de verebilir. Çünkü Antarktika'nın hemen yanında bir ülke. Deneyimleriyle bize yol haritaları çizmeleri noktasında yardım istiyoruz."
İTÜ Rektörü Karaca, üs açıldığında başlangıçta 50-100 kadar personel çalışabileceğini, fakat yapılacak çalışmaya bağlı olarak personel sayısının değişebileceğini belirtti.
Kaynak: HABER7.COM